Slow Food handler om å dyrke de enkle gledene ved god mat i godt selskap og koble matgleden med en forpliktelse overfor dyr, natur og mennesker.

Nye bilder

Opplevelsesysteriet på Beitostølen

Beitostølen har i sommer fått noe som er et relativt nytt fenomen i norsk sammenheng: Man kan studere ysting gjennom glassvegger. Dermed får man med seg det som skjer, uten å risikere å kontaminere produksjonsmiljøet med uønskede organismer. For noen år siden så jeg noe lignende i litt større format på Graindorge-ysteriet i Livarot i Normandie (anbefales for den som er på de kanter), og her i Norge finnes tilsvarende ved Brimi Sæter.

Her dreier det seg om Fjellbygda Beito eller Beito ysteri. Ostene har i de senere år blitt så populære at vellagrede versjoner har vært vanskelige å oppdrive på en stund. Etter mange års salg på Bondens marked og diverse messer fås de nå også i dagligvarebutikker (ihvertfall endel større butikker i Norgesgruppen) — og naturligvis hos Smak av Valdres i Mathallen. Med det nye ysteriet er kapasiteten flerdoblet, og i tilknytning til det er et gårdsmatutsalg med kafé. Av Nationen fremgår det at det er samarbeid med Valdres Gardsbryggeri om brygging av myseøl, og det er åpenbart flere nye produkter på trappene. Se også NRKs filmsnutt fra åpningen.

Ny gårdsmatbutikk hos Noraker

Valdres flommer ikke over av lokalmatutsalg. For få år siden stengte «Smak av Valdres» (ikke å forveksle med utsalget med samme navn i Mathallen i Oslo) dørene i Aurdal, og også ellers har det vært litt opp og ned. Det er derfor gledelig at den populære rakørretprodusenten Noraker har åpnet nytt gårdsmatutsalg sommeren 2013. For folk som ikke er kjent i området, kan det opplyses at det er et par-tre kilometer nordvest for Aurdal sentrum, like ved E16.

Det har i en årrekke stått et skilt oppe på europaveien og proklamert at man kan hente rakfisk i sesongen, men nå har de oppført en ny fløy ved siden av produksjonslokalet med butikk og kafé samt et større selskapslokale / serveringssted ved siden av. Da undertegnede var innom på revolusjonsdagen, var utsalget bare en drøy uke gammelt, og taktekkingen var ikke kommet på plass ennå.

Bondens marked i desember

Fra Bondens marked på Hamar den 10. desember

Vi nærmer oss jul, og det er høysesong for Bondens marked. Kommende helg er siste sjanse til å handle godsaker på torget før jul, og det er Bondens marked blant annet på Hamar og Lillehammer, etter at det tidligere har vekslet mellom de to byene. Noen produsenter fra regionen dukker også opp andre steder, ikke minst i Oslo, der det er marked på Valkyrie plass lørdag 17. desember. Trondheim frister med Bondens marked hver dag til og med søndag 18. desember, og BM Trondheim vant Sør-Trøndelag fylkes bygdeutviklingspris for 2011.

Aamotene i Brøttum gir seg

De to Aamot-gartneriene i Brøttum (Lars Aamot og Leif Aamot) har i en årrekke vært kjære innslag på Stortorget på Lillehammer, der de har solgt grønnsaker, urter og sommerblomster. Og om våren har man gjerne tatt en tur til de to gartneriene i Nordre Kongsveg for å få tak i ungplanter til urtebed, grønnsaksbed eller hva det måtte være.

Nå lakker det imidlertid mot slutten. Leif har lagt inn årene, og fra Lars Aamot har det vært torgsalg bare på onsdager, mot tidligere fire dager per uke. Neste onsdag er siste dag — ihvertfall på en god stund. Det vil imidlertid bli mulig å handle grønnsaker etter avtale på stedet i løpet av vinteren. Det er også snakk om noe salg av sommerblomster neste år, men det er uvisst om det blir poteter og grønnsaker å få.

Ny fiskebutikk på Lillehammer

Fra og med 14. mars 2011 er Lillehammer igjen velsignet med en egen fiskebutikk. Det begynner å bli noen år siden sist. Nyskapningen heter Snadderhuset fisk og delikatesse, og bak den står den tidligere ferskvaresjefen i byens Coop-butikk. Han skal nå altså selge fisk og delikatesser til folket, og fisken kommer fra Knutstad og Holen på Hamar — for øvrig samme grossist som forsyner byens fiskedisker. I tillegg tilbys, som det fremgår av butikkskiltet, catering, og bygget huser også en liten lunsjbar.

Sist Lillehammer hadde fiskebutikk, var på midten av 1990-tallet. Det ble en ganske kortlivet affære som aldri riktig tok av. Utvalget ble aldri særlig stort — og sikkert ikke omsetningen heller. Også den gangen var det kombinert med servering, men da i form av fiskerestaurant om kvelden. Det stedet gikk under i en tid da byens fiskedisker ikke var mye å skryte av. Siden har de blitt adskillig bedre — de som er igjen, da — selv om man kunne ønske litt mer kritisk vurdering av ferskheten fra dem som står bak diskene. For noen år siden var det lokale protester da Coop hadde planer om å satse på egendistribuert fisk istedenfor fisk fra Knutstad og Holen, så kanskje stiller byens innbygggere større krav enn for femten år siden. Det må til hvis slike butikker og ferskvaredisker skal nå et interessant nivå. En butikk blir ikke veldig mye bedre enn sin kundekrets — ihvertfall ikke særlig lenge. Det blir spennende å se hvordan det går denne gangen.

Hafjell Mat

Lokale matbutikker kommer og går — i Innlandsregionen som i resten av landet. Det samme ser ut til å gjelde lokale slakterier. I sommer kom meldingen som bekreftet det vi hadde hatt mistanke om en stund: Det var kroken på døra for Smak av Valdres, lokalmatbutikken på Leira. I Lillehammerområdet var man en stund velsignet med to lokale slakterier. Nesten for godt til å være sant, og det varte ikke. I fjor vår var det slutt for både Lillehammer Stabbursmat og Hafjell Mat. Men nå har sistnevnte reist seg som Fugl Føniks fra asken.

Fredag 17. september gjenåpnet Hafjell Mat. Det dreier seg om et lokalt slakteri med butikkutsalg. Slakteriet er på samme sted som før, bortenfor Esso-stasjonen på nedsiden av E6, men utsalget er nå i Kiwi-bygget i Øyer (altså Granrudmoen, der butikkene er). Daglig leder er som før Marianne Holen, som har med seg Britt Sørlundshagen i butikken. Ansvarlig for slaktingen er Wibo Schur, som tidligere har arbeidet i Fyresdal. Han steppet inn etter at Arne Johnsgaard omkom i en arbeidsulykke (trehugst) i sommer.

Løten Nærstasjon

Løten Nærstasjon

Hva er egentlig lokalmat? Eller kortreist mat? Både matmyndigheter, presse og folk som vil ha god mat produsert på den måten mat skal produseres, snakker gjerne om kortreist mat. I tillegg til ting som kvalitet og dyreetikk ønsker man blant annet å unngå de negative konsekvensene av å frakte matvarer over lange avstander. Men det er ikke alltid så lett, for de fleste etablerte distribusjonskanaler er relativt sentralisert, og lokaldistribusjon i distriktene er ingen selvfølge.

Lillehammer bryggeri

Lillehammer bryggeri ble nedlagt i 1983. Ildsjeler med sans for godt øl og lokal kulturhistorie startet opp igjen med ølbrygging i 2006.

Kapp til hverdags, mer enn transer og urbane totninger.

Et godt måltid

Kapp på Toten har vært i media den siste tiden ikke minst på grunn av NRK’s program, transene på Toten har fått Carl I. Hagen til nesten å gå i transe. Urbane totninnger lager revy og får sikkert folk til å le og gå i transe de også. Slow Food hadde tatt turen til Kapp for å se nærmere på de mer hverdaglige syslene. Vi skulle besøke et eldresenter og verdens eneste ertebrødfabrikk.

Røverhistorier, fersk suppe og ertemelets lange reise var noe av det vi fikk servert.

Kulturstua i Ro åpner Grüne Woche

Kulturstua i Ro

Ruud Gård er en fjellgård i Veste Gausdal som forener mat, matkultur og reiseliv på en stedsegen og tradisjonsrik måte. Drivkreftene på gården, Lina Dybdal og Tor Jacobsen er invitert til pressekonferansen som skal holdes på den norske standen i forkant av gigantmessen i Berlin som åpner fredag 15. januar.

Prisbelønnet pultost fra Oppland og Hedmark

Pultost

Småskala pultostprodusenter i Oppland og Hedmark fikk tidligere i høst bekreftelsen på å få benevnelsen presidium på Slow Foods ostemesse i Bra i Italia. Den møysommelige prosessen og arbeidet til medlemmene i Pultost BA og Slow Food foundation sin norske avdeling har gitt resultater. Pultosten er det første norske presidium fra Østlandet. Fra før har Norge 5 presidieprodukter. Villsau fra Vestlandet, Brimost fra Sogn, Røykesild fra Sunnmøre, Klippfisk fra Kristiansund og Tørrfisk fra Sørøya i Finnmark. Les mer om de norske presidiene i Smakens Ark 2009 (PDF)

Slow Food Innlandet

Slow Food Innlandet

Det har lenge vært planer om å etablere et Slow Food lag i Innlandet. Nå ser dette ut til å bli en realitet. Et styre er etablert. De som er glade i gode lokale matopplevelser bør melde seg inn i denne sonen og bli medlem av Slow Food Innlandet. Slow Food innlandet vil fremme matgleden, og knytte den opp mot lokal mat og matkultur i Oppland og Hedmark.

Les mer

Slow Food Innlandet

Følges av 12 medlemmer.

Slow Food Innlandet vil fremme stedsegen mat og matkultur i Oppland og Hedmark. Slow Innlandet arbeider for å dyrke de enkle gledene ved god mat i godt selskap og koble matgleden med en forpliktelse overfor dyr, natur og mennesker.

Slow Food Norge on Facebook

RELEVANT INFORMASJON OM SLOW FOOD:

SLOW FOOD PRESENTASJON – 30 siders PDF som gir deg en oversikt over hva Slow Food er og bevegelsens ulike aktivivteter.

NYHETSBREV – Det internasjonale nyhetsbrevet Slow Food Time har informasjon om Terra Madre og Slow Food.

SLOW FOOD COMPANION – er et magasin som blir sendt alle nye medlemmer og inneholder nyttig informasjon om Slow Food.

SLOW FOOD ALMANAC – En 256 siders almanac, utgitt på åtte språk og sendt til alle medlemmer av den internasjonale bevegelsen. “Nettverk, biologisk mangfold, lokal økonomi, glede og tradisjon” er de fem temaene i denne utgaven.
Les og last ned Slow Food Alamanc

PRESSEKLIPP – Presseklipp fra weben i Norge eller utlandet. Klippene kan være: Noe av generell interesse, Slow Food omtale i media, om god ren og rettferdig mat og reaksjoner på standardisert mat og matproduksjon. Vi tar gjerne imot dine tips til linker. Send dem til redaksjonen på mailadresse Vi tar gjerne imot dine tips til linker. Send dem til redaksjonen på mailadresse. presseklipp@slowfood.no

SLOW FOOD LOGO. – Det er flere retningslinjer for bruk av Slow Food sin logo. Les mer på det på de internasjonale sidene. Om du skal bruke logoen til trykk eller web kan du laste ned ulike filformater.

BLI MEDLEM AV SLOW FOOD
– Ungdom under 30 år betaler kun 200 kr i året.Meld deg inn i dag og du bidrar til å ta vare på mat, miljø og mennesker.
LES MER OM MEDLEMSKAP

NORSKE PRESIDIER: Last ned i PDF:
Presidieprodukt: Villsau
Presidieprodukt: Røykesild
Presidieprodukt: Tørrfisk
Presidieprodukt: Geitost
Presidieprodukt: Klippfisk
Presidieprodukt: Pultost

TERRA MADRE 2008
Terra Madre
Deltagere Terra Madre 2008
Informasjon til pressen

LINKER
Slow Food internasjonalt
Slow Food Italia
Slow Food USA
Salone del Gusto
Terra Madre
Norsk Gardsost
Norsk bygdeturisme og gardsmat
Ganefart
Bondens Marked

SLOW FOODORIGO:
Hittil er 9 av 14 norske lokallag å finne på origo med egne soner:

Slow Food Agder
Slow Food Bergen
Arktisk Slow Food
Slow Food Innlandet
Slow Food Lofoten
Slow Food Oslo
Slow Food Røros
Slow Food Sunnmøre
Slow Food Telemark

SLOW FOOD I NORGE styres av lokallagene. Det å kunne spise god mat gjerne sammen med andre mener Slow Food er en menneskerett. Slow Foods medlemmer deler matgleden med et bevisst ansvar for miljø og mennesker.

KONTAKT SLOW FOOD INTERNASJONALT:
Veronica Veneziano Mer om sonen

Origo Slow Food Innlandet er en sone på Origo. Les mer

Slow Food Innlandet vil ta vare på stedegen mat og matkultur i Oppland og Hedmark, samt fremme gleden ved å nyte god mat sammen med andre.

Annonse